U TOKU JE E- NASTAVA FIZIKE

петак, 31. октобар 2014.

Naučnici zaslužni za naelektrisanja u kretanju



Alessandro Volta

Italijanski fizicar . Bavio se izucavanjem elektricnih pojava . Prvi je formulisao uslov za proticanje elektricne struje I funkcionisanje elektricnih kola .Otkrio kontaktni napon(Voltin efekat )objasnio hemijske izvore struje(Voltin elemenat),proizveo elektricno praznjenje izmedju ugljenih elektroda (Voltin luk).Njegovo ime nosi I jedinica za merenje napona(V).
 Andre-Mari Amper
( 20. јануар 1775 — 10. јун 1836.) bio je francuski fizičar i matematičar, osnivač elektrodinamike.  Zasnovao je teoriju magnetizma u nerazdvojivoj vezi sa elektricitetom i proučio utajamno dejstvo električnih struja.Po njemu je dobila naziv jedinica za merenje jačine električne struje( A).
Georg Simon Om 
(1787. – 1854.),  je bio nemački fizičar. Istakao se radovima s područja elektriciteta i magnetizma. Formulisao je zakon prema kojem je jačina struje koja prolazi kroz provodnik proporcionalna naponu (Omov zakon).Proučavao je nastajanje toplote u provodniku kroz koji protiče struja, a bavio se i različitim problemima iz područja akustike.Merna jedinica električnog otpora om (Ω) nazvana je po njemu.

Нема коментара:

Постави коментар