U TOKU JE E- NASTAVA FIZIKE

четвртак, 9. октобар 2014.

Albert Ajnštajn


ajnstajn
Albert Ajnštajn (14. mart 1879 – 18. april 1955), nemačko-američko-jevrejski fizičar, tvorac teorije relativnosti i dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1921. za fotoelektrični efekat.
Albert Ajnštajn (nem. Albert Einstein) bio je teorijski fizičar, jedan od najvećih umova i najznačajnijih ličnosti u istoriji sveta. rodjen je u Ulmu, Nemačka, 14. marta, 1879., a preminuo je u Prinstonu, Nju Džersi, SAD, 18. aprila, 1955.
Albert Anštajn je formulisao Specijalnu i Opštu teoriju relativnosti kojima je revolucionisao modernu fiziku. Pored toga, doprineo je napretku kvantne teorije i statističke mehanike. Iako je najpoznatiji po teoriji relativnosti (posebno po ekvivalenciji mase i energije E=mc2), Nobelova nagrada za fiziku mu je dodeljena 1921. godine za objašnjenje  fotoelektričnog efekta, kao i za doprinos razvoju teorijske fizike. U narodu, ime Ajnštajn je sinonim za čoveka visoke inteligencije ili za genija.
Glavna dela su mu: Elektrodinamika tela u kretanju; Ideje i mišljenja; Značenje relativnosti; Teorija Braunovih kretanja; Osnovi opšte teorije relativnosti; O specijalnoj i opštoj teoriji relativnosti; Moja slika sveta…


Нема коментара:

Постави коментар