U TOKU JE E- NASTAVA FIZIKE

четвртак, 9. октобар 2014.

Da li ste znali ??????


NAJJAČA MAGNETNA POLJA se javljaju na neutronskim zvezdama, preko 100 miliona tesli. Najjača magnetna polja koja je čovek stvorio pomoću superprovodnih magneta iznose 40T. Najjače magnetno polje ostvareno u pulskom režimu je 72T, a najjače polje ostvareno pomoću samorazarajućih magneta iznosi 850T. Najjači permanentni magneti ostvaruju magnetno polje od oko 2T (uobičajeni magneti ostvaruju 0.05-0.3T).
NAJTAČNIJA VAGA je Sartorius Microbalance Model 4108, izgradjen u Gentigenu u Nemačkoj, koja može da meri predmete mase 0.5g. sa tačnošću od 0.01 mikrograma.
NAJVEĆA VISINA BACANJA JAJA sa koje je sveže jaje bilo bačeno na zemlju i ostalo čitavo je 213m. Ovo je ostvario Dejvid Donahju (David Donoghu) 22. avgusta 1994. bacivši jaje iz helikoptera  na golf teren. Za ostvarenje ovog revolucionarnog uspeha poznavanje fizike je bilo od velikog značaja: bilo je potrebno jajetu dati takvu horizontalnu brzinu koja će u kombinaciji sa vertikalnom brzinom padanja i otporom vazduha, u trenutku dodira površine zemlje ostvariti ukupan vektor brzine paralelan površini zemlje. Da biste stekli utisak sa koje visine je jaje bačeno, podsetićemo da je “Beogradjanka” visoka “samo” 101m.
NAJGROMOTIVIJE MESTO NA SVETU je Tororo u Ugandi, gde u srednjem delu zabeleženo 251 dan sa grmljavinom godišnje, tokom desetogodišnjeg perioda 1967-76. Uganda se nalazi u istočnoj Africi, izmedju sudana, Kenije, Tanzanije, Ruande i Republike Kongo.
NAJJAČI ZEMLJOTRES koji je ikada zabeležen je Veliki Čileanski zemljotres koji se desio 22.maja 1960, sa magnitudom od 9.5 stepeni po Rihterovoj skali. Od posledica zemljotresa poginulo je oko 3000 ljudi, relativno malo obzirom na snagu zemljotresa, što je posledica njegove lokacije u relativno nenaseljenim područjima. Najveći broj ljudi je zapravo poginuo od izazvanog cunamija koji je pogodio 10 000km udaljena Havajska ostrva. Energija koja je u zemljotresu oslobođena je ekvivalentna 180 gigatona TNT (ili oko 50 000 termonuklearnih bombi). svaki stepen Rihterove skale znači 10 puta veću amplitudu pomeranja i 10 3/2 (oko 31.6) puta više oslobođene energije.
NAJVEĆA SNEŽNA PAHULJA je vidjena 28.januara 1887. godine u američkoj saveznoj državi Montana. Vlasnik ranča Ford Kia ja pahuljicu prečnika 38 cm i debljine 20 cm. Snežne pahulje se formiraju zato što se kristalići leda sakupljaju na sićučnim česticama prašine ili hemijskih supstanci u vazduhu. Ledeni kristalići se potom grupišu i formiraju pahuljice. Ako je vazduh vlažan, pahuljice brzo rastu i biće veće, dok u suvljem i hladnijem vazduhu pahuljice bivaju manje.
NAJHLADNIJE MESTO U SVEMIRU je Maglina Bumerang u sazveždju Kentaur, 500 svetlosnih godina od Zemlje, sa temperaturom od oko -272 C ili samo oko 1.15 K iznad apsolutne nule. Ovo je posebno interesantno zato što u normalnim uslovima, nigde u vasioni temperatura ne može biti niža od 2.7 K koliko je ekvivalentna temperatura pozadinskog mikrotalasnog zračenja koje potiče od Velikog Praska, i koje ispunjava čitav svemir. Ova maglina se formira oko umiruće zvezde, tzv. “Belog patuljka”, i predstavlja veliku masu gasa koji razilazi i udaljava se od zvezde brzinom od oko 600 000 km/h.
Interesantni linkovi
Mladi fizičar - Internet prezentacija časopisa za učenike osnovnih i srednjih škola.
Mladi fizičar i astronom - Sekcija mladih fizičara iz Zrenjanina. Prezentacija obiluje naučno popularnim tekstovima.
Društvo fizičara Srbije – Zvanična prezentacija društva fizičara


Нема коментара:

Постави коментар